فهرست مطالب
Toggleچرا جوش میزنیم
جوش یا آکنه یک بیماری شایع پوستی است که میلیون ها نفر را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد. جوش ها زمانی اتفاق می افتد که فولیکول های مو با چربی، سلول های مرده پوست و باکتری ها مسدود می شود و منجر به ایجاد انواع مختلف ضایعات آکنه می شود. درک علل ایجاد جوش برای مدیریت و درمان موثر این وضعیت آزاردهنده ضروری است. این مقاله که توسط بلاگ استایل تهیه شده است به بررسی انواع آکنه می پردازد و عواملی را که در ایجاد آن نقش دارند را به شما بیان میکند.
جوش به چه علت ایجاد میشود
آکنه یا جوش زمانی اتفاق میافتد که غدد موجود در پوست مقدار زیادی از چربی طبیعی پوست به نام سبوم را تولید و ترشح کنند. سبوم همراه با سلول های مرده پوست می تواند منافذ پوست را مسدود کند و در نتیجه آکنه ایجاد کند.
انواع جوش
جوشهای سرسفید : زمانی که منافذ بسته شده پوست با چربی و سلولهای مرده پوست درگیر میشود، جوشهای سرسفید تشکیل میشوند که به صورت یک برآمدگی سفید روی سطح پوست ظاهر می شود.
جوشهای سرسیاه : در جوشهای سرسیاه، منافذ فقط تا حدی مسدود شده و باز میمانند. جوش های سرسیاه زمانی سیاه می شوند که چربی و سلول های مرده پوست به اکسیژن موجود در هوا واکنش نشان دهند.
پاپول : پاپول ها جوش های ریز، قرمز و سفت هستند. آنها زمانی تشکیل می شوند که باکتری ها در یک منافذ به دام می افتند.
پوسچول ها : پوسچول ها شبیه پاپول ها هستند اما حاوی چرک هستند که از سلول های سفید مرده تشکیل شده است.
ندول ها : این ضایعات ملتهب بزرگ زمانی ایجاد می شوند که یک جوش به لایه های عمیق تر پوست گسترش یابد.
کیست : کیست ها یا جوش های چرکی یک نوع آکنه شدید شبیه به ندول است و زمانی ایجاد می شود که لایه عمیق تر پوست ملتهب شود. تفاوت این است که کیست ها حاوی چرک هستند. این توده های قرمز نرم، دردناک و درمان آن دشوار است. معمولاً نیاز به مراجعه به متخصص پوست دارند.
همانطور که آکنه می تواند اشکال مختلفی داشته باشد، شدت آکنه نیز بسته به نوع آن متفاوت است جوشهای سرسیاه و سرسفید غیر التهابی هستند و معمولاً کنترل آن آسانتر است. پاپول ها و پوسچول ها نوع التهابی آکنه هستند. اما التهاب لزوما به معنای آکنه شدید نیست.
بیشتر بخوانید : پوست چرب و راه های مقابله با آن
دلائیل جوش ها
حتی اگر نحوه ایجاد جوش را درک کنید اما بازم هم شاهد باشید که صورت شما پر از جوش های مختلف است در حالی دیگران پوست شفاف تری دارند تعدادی از عوامل می توانند جوش ها را تشدید کنند یا خطر ابتلا را افزایش دهد که در برخی موارد شما کنترلی بر آن ندارید
- تغییرات سطح هورمونی
تغییرات هورمونی، به ویژه در دوران بلوغ و قائدگی، می تواند باعث بروز جوش آکنه شود. هورمون های آندروژن، مانند تستوسترون، غدد چربی را تحریک می کنند تا سبوم بیشتری تولید کنند. افزایش تولید سبوم، همراه با سلول های مرده پوست، می تواند فولیکول های مو را مسدود کرده و به ایجاد آکنه کمک کند.
- ژنتیک
ژنتیک نیز می تواند به ایجاد آکنه کمک کند. اگر والدین یا بستگان نزدیک شما سابقه آکنه داشته باشند، ممکن است احتمال بروز آکنه نیز در شما نیز افزایش یابد. برخی از تغییرات ژنتیکی می توانند بر تولید سبوم، پاسخ التهابی و گردش سلولی پوست تأثیر بگذارند و برخی افراد را مستعد ابتلا به آکنه کنند.
- استرس
استرس و آکنه از طریق مکانیسم های مختلفی به هم مرتبط هستند. استرس باعث افزایش ترشح هورمون کورتیزول میشود که می تواند تولید سبوم را افزایش دهد و منجر به مسدود شدن منافذ پوست و ایجاد آکنه شود. همچنین استرس باعث افزایش التهاب و تشدید علائم آکنه می شود. .
- محصولات آرایشی
برخی از لوازم آرایشی مانند کانسیلر ها ، مرطوب کننده ها و پرایمرها حاوی موادی هستند که به عنوان مواد کودوژنیک شناخته می شوند. این مواد پتانسیل بستن منافذ و تشدید جوش های آکنه را دارند و می توانند در ایجاد یا بدتر شدن آکنه نقش داشته باشند
بیشتر بخوانید : کانسیلر چیست
نحوه تشخیص جوش ها
یک پزشک یا متخصص پوست معمولا می تواند با نگاه کردن به صورت، قفسه سینه، پشت و هر ناحیه دیگری که آکنه ظاهر می شود نوع آن را تشخیص دهد .برخی از بیماری های پوستی گاهی با آکنه اشتباه گرفته می شوند. اگر فکر می کنید که آکنه دارید اما پوست شما با درمان بهبود نمی یابد یا بدتر می شود، پزشک می تواند تشخیص دقیقی بدهد.
بیشتر بخوانید : برای زیبایی پوست چه چیزی بخوریم
مدت زمان جوش ها
مدت زمان ماندگاری جوش ها ممکن است در هر فردی متفاوت باشد. برخی افراد ممکن است تنها چند هفته با آکنه مبارزه کنند و سپس به طور خودکار بهبود یابند، در حالی که برای دیگران ممکن است مدت زمان بیشتری طول بکشد. بیشتر جوش ها در طول دوران بلوغ نوجوانی رخ میدهد و تحت تأثیر تغییرات هورمونی است. در برخی افراد ممکن است جوش ها تا دوران بزرگسالی نیز ادامه داشته باشد
معمولاً در اکثر افراد، آکنه تدریجاً بهبود مییابد و به طور کامل در طول سالهای بعدی از بین میرود با این حال، برخی از افراد ممکن است در طول سالها با مشکلات آکنه روبرو شوند.در هر صورت، مشاوره با پزشک متخصص پوست میتواند برای ارزیابی و درمان بهتر به شما کمک کند.
بیشتر بخوانید : ال ای دی تراپی چیست
اهمیت ثبات در درمان جوش ها
برای از بین بردن جوش ها باید روند درمانی طولانی مدتی داشته باشید و این درمان نه فقط مربوط به زمان جوش ها بلکه بعد از تمام شدن جوش ها باید ادامه باشد و فقط با دستور پزشک متوقف شود در غیر این صورت، درست زمانی که پوست شما شروع به پاک شدن میکند، احتمال بروز جوش های جدید به وجود می آید . بدون درمان ممکن است جوشها و زخمهای پوستی مداوم داشته باشید.
پیشگیری از جوش زدن
درک اینکه چه چیزی باعث جوش ها میشود مهم است اما کافی نیست . همچنین باید اقدامات لازم را برای جلوگیری از جوش ها قبل از ظاهر شدن انجام دهید.
صورت خود را دو بار در روز بشویید. پزشکان توضیح میکنند که از آب گرم و پاککنندههای ملایم استفاده کنید و خیلی سفت مالش ندهید، در غیر این صورت ممکن است به لایه محافظ پوستتان آسیب برساند و جوش ها را بدتر کند .
از محصولات مراقبت از پوست بدون چربی استفاده کنید. به دنبال محصولات مراقبت از پوست “غیر کومدوژنیک” باشید که منافذ پوست را مسدود نمی کنند.
با آرایش خود نخوابید پاک کردن تمام آثار آرایش قبل از خواب، منافذ پوست را باز نگه می دارد و از ایجاد آکنه جلوگیری می کند. گاهی اوقات، آب گرم برای پاک کردن آرایش کافی نیست. معمولاً علاوه بر شستشو دهنده های صورت ، باید از دستمال های پاک کننده آرایش بدون چربی استفاده کنید. برخی از متخصصان پوست نیز آب میسلار را به عنوان بخشی از یک روال تمیز کردن مضاعف توصیه می کنند تا به پاک کردن آرایش بدون باقی ماندن پسماندهای روغنی کمک کند.
صورت خود را لمس نکنید هر چه بیشتر صورت خود را لمس کنید، خطر انتقال روغن و کثیفی از دست ها به صورت شما بیشتر می شود. آکنه تمایل دارد روی صورت و پیشانی ایجاد شود زیرا این قسمت از بدن غدد چربی بیشتری دارد
اسکار آکنه یا جای جوش
یکی از عوارض جانبی ناخوشایند جوش ها ، جای زخم است که ممکن است هفته ها یا ماه ها طول بکشد تا از بین بروند . به جای زخم های باقی مانده از جوش ها اسکار میگویند . اسکار با آکنه های متوسط یا شدید بیشتر است و شامل لکه های سیاه یا قرمزی است که پس از به وجود آمدن جوش ها روی صورت باقی می ماند . بهترین راه برای کاهش خطر زخم این است که آکنه را به حال خود رها کنید بدون لمس کردن و فشار دادن برآمدگی . اگر نمی توانید اینکارا انجام دهید و یا از وجود جوش احساس ناخوشایند دارید، آن را با یک تکه چسب ضد جوش بپوشانید. این چسب ها علاوه بر خاصیت پوشانندگی حاوی اسید سالیسیلیک هستند که به درمان جوش ها کمک می کند.
اگر اسکارها محو نشدند، با متخصص پوست خود کار کنید تا ظاهر آنها را کاهش دهید. معمولا پزشکان یک داروی ضد آکنه را توصیه کند که از شر لکه ها خلاص شده و تولید کلاژن را تحریک می کند. کلاژن می تواند ظاهر اسکارهای موجود را به حداقل برساند.
بیشتر بخوانید : 4 مرحله برای از بین بردن لکه های روی صورت
روشهایی از بین بردن جای جوش
- درم ابریژن
- میکرودرم ابریژن
- لایه برداری شیمیایی
- میکرونیدلینگ
- درمان های لیزری
- تزریق ژل
- پانچ صورت