یکی از اختلالات روانی رایج که در بین تمام سنین دیده میشود، اضطراب اجتماعی نام دارد. افرادی که به این اختلال دچار هستند، از حضور در اجتماع واهمه دارند و زمانیکه به هر دلیلی مجبور شوند بیرون از منزل بروند، استرس زیادی را متحمل خواهند شد. بدونشک مطمئنترین راه برای درمان اضطراب اجتماعی، مراجعه به روانشناس در تهران یا شهرهای دیگر محل سکونت بیمار است. بااینحال، برای اینکه اطلاعات و دید کاملتری درمورد این اختلال بهدست آورید، موضوع این مطلب را بهبررسی علائم و روشهای درمان آن اختصاص دادهایم. تا پایان با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
Toggleنشانههای ابتلا به Social Anxiety Disorder
اختلال اضطراب اجتماعی بعد از افسردگی و مواد مخدر، سومین اختلال روانی رایج در بین افراد است. شما باید با علائم و نشانههای این بیماری آشنا باشید تا بهموقع برای تشخیص و درمان آن اقدام کنید. بهطور معمول افرادی که به این اختلال دچار هستند، زمانیکه به هر دلیلی در اجتماع حاضر میشوند، با علائم زیر مواجه خواهند شد:
- تپش قلب و اختلال در تنفس
- لرزش بدن و دستها
- تعریق و سرخ شدن صورت
- حالت تهوع
- اضطراب و استرس شدید
- لرزش صدا
- خشک شدن گلو
- مشکل در حافظه و ناتوانی در بهیاد آوردن موضوعات مهم
- اختلال در تکلم و فنبیان
- تغییر حالت در ایستادن و نشستن
- عدم توانایی برقراری چشمی با دیگران
درصورتیکه زمان کنفرانس دادن، رفتن به جلسه، حضور سر کلاس یا هر موقعیت دیگر دچار این علائم میشوید، بهتر است برای درمان اضطراب اجتماعی به یک روانشناس ماهر مراجعه کنید.
در مراکزی مثل گروه روانشناسی و روانپزشکی ویان، روانپزشکان متخصصی وجود دارند که بهخوبی مشکل شما را رفع خواهند کرد.
دلایل ابتلا به اختلال اضطراب اجتماعی
دلیل قطعی و دقیقی برای ابتلا به این مشکل وجود ندارد و عوامل زیادی در بروز آن تأثیر دارند. برای مثال ژنتیک یکی از این عوامل بهشمار میرود. علاوهبراین، عوامل دیگری مثل مورد تحقیر قرار گرفتن در کودکی، پایین بودن اعتمادبهنفس، محیط زندگی و رشد، مشکلاتی مثل لکنت زبان و… روی ابتلا به این اختلال تأثیر خواهند داشت. معمولا این اختلال زمانی که افراد نگرانیهای زیر را داشته باشند، خود را نشان داده یا تشدید میشود:
- نگرانی بابت قضاوت شدن و نقدهای منفی از سمت افراد دیگر
- ترس از انتقاد
- نگرانی بابت تحقیر شدن توسط افراد دیگر
- معذب شدن از توجه دیگران و تحتنظر قرار گرفتن
- نگرانی بابت تأیید نگرفتن و پسزده شدن
- عدم تمایل برای دور شدن از نقطه امن
کسانی که دچار این مشکل باشند، بهمرور از اجتماع دور و دورتر شده و بسیاری از موقعیتهای کاری خوب را ازدست میدهند. درنتیجه، روزبهروز منزویتر خواهند شد و عزتنفس آنها آسیب میبیند.
روشهای درمان اضطراب اجتماعی
در مراکز معتبری مثل گروه روانشناسی و روانپزشکی ویان، برطرف کردن این اختلال به دو روش کلی یعنی استفاده از دارو و درمان شناختی رفتاری انجام میشود. روانشناس ممکن است یکی از این دو روش یا ترکیبی از هر دو را انجام دهد. در اینجا جزییات هر روش را بررسی میکنیم:
1. درمان شناختی رفتاری (CBT)
اولین راهکاری که روانشناس برای درمان این اختلال توصیه میکند، جلسات مشاوره و شناختی رفتاری خواهد بود. طی این جلسات، روانشناس با سوال پرسیدن از شما و صحبت کردن، سعی میکند ریشه مشکل را پیدا کرده و بهترین برنامه درمانی را برایتان بچیند؛ سپس به شما کمک میکند تا بهمرور الگوهای رفتاری غیرمفید و تفکرات منفی خود را تغییر دهید.
بعداز گذشت چند جلسه، بهوضوح پیشرفت خودتان را مشاهده میکنید و در شرایط استرسزا، عملکرد بهتری از خود نشان میدهید. تاجاییکه بهطور کامل این مشکل از وجود شما ریشهکن میشود. فراموش نکنید که بهموقع در جلسات تراپی حاضر شوید و به توصیههای روانشناستان گوش کنید تا دوره درمان اضطراب اجتماعی کامل شود.
2. دارو درمانی
درصورتیکه تراپیست متوجه شود که جلسات مشاوره تأثیری روی پیشرفت شما و درمان مشکلتان نداشته یا اگر مشکل شما بسیار حاد بوده و زندگی روزمره را برای شما سخت کرده باشد، داروهایی تجویز خواهد کرد. این داروها معمولا از نوع ضدافسردگی یا کاهشدهنده فشار خون هستند و در دورههای زمانی کوتاهی مورد استفاده قرار میگیرند. برخی از رایجترین داروهایی که برای اکثر بیماران تجویز میشوند عبارتاند از:
داروهای SSRI
داروهای SSRI یا مهارکننده انتخابی بازجذب سروتونین، باعث افزایش غلظت سروتونین در مغز میشوند. برخی از این داروها شامل فلوکستین، پاروکستین، سیتالوپرام و اسیتالوپرام هستند.
داروهای SNRI
این داروها که با نام مهارکننده بازجذب سروتونین – نوراپی نفرین هم شناخته میشوند، از جذب مجدد این پیامرسانهای عصبی در مغز جلوگیری خواهند کرد. برای مثال میتوان داروهایی مثل ونلافاکسین یا دولوکستین را نام برد.
داروهای بنزودیازپین
این دروها بیشتر خاصیت آرامشبخش داشته و استرس فرد را کاهش میدهند. داروهایی مثل لورازپام و دیازپام در این دسته قرار میگیرند.
داروهای بتابلوکر Beta blocker
این داروها باعث مسدود کردن گیرنده آدرنژیک بتا شده و علائمی مثل ضربان قلب سریع را کاهش میدهند. پروپرانولول و متوپرولول از داروهای بتابلوکر هستند.
آیا امکان درمان اضطراب اجتماعی بدون پزشک وجود دارد؟
اگر بخواهیم با شما صادق باشیم، باید بگوییم که درمان این اضطراب نیاز به کمک پزشک دارد و شما باید حتما یکی از روشهای رواندرمانی یا مصرف دارو را برای رفع این مشکل در پیش بگیرید؛ برای اینمنظور، کافیست به یک روانشناس در تهران مراجعه کنید تا باتوجهبه شرایطی که دارید، روند درمان مناسبی برایتان در پیش گرفته شود. البته میتوانید با برخی از روشهای خانگی مثل گوش کردن به پادکست، مشاهده ویدیوهای آموزش مهارتهای اجتماعی، مطالعه کتاب و… تا حدودی روی خودتان کار کنید؛ اما همه اینها در صورتی جواب میدهند که در کنار توصیههای پزشک انجام شوند و نقش مکمل درمان را دارند.
بهترین روانشناس در تهران برای درمان اضطراب اجتماعی
در این مطلب سعی کردیم شما را با اختلال اضطراب اجتماعی و روشهای درمان آن آشنا کنیم. همانطورکه متوجه شدید، برای درمان این مشکل باید از یک روانشناس حرفهای و کاربلد کمک بگیرید؛ برای اینمنظور، ما گروه روانشناسی و روانپزشکی ویان را به شما پیشنهاد میدهیم. این گروه، متشکل از روانشناسان و روانپزشکان متبحر و باتجربهای است که همگی رزومه موفقی داشته و تاکنون به بیماران زیادی در رابطه با درمان اضطراب اجتماعی کمک کردهاند. برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید به وبسایت این مجموعه مراجعه کنید.