تجربه زندگی با بیش فعالی میتواند شبیه قرار گرفتن در اتاقی باشد که هزار تلویزیون روشن دارد، اما هر کدام در کانال خاصی هستند. نقص توجه در کودکان بیش فعال می تواند شبیه چنین موقعیتی باشد. در ذهن کودک بیش فعال، موارد زیادی برای توجه کردن وجود دارد، اما تعدد این موارد حواس کودک را پرت میکند. دیگر علائم بیش فعالی در کودکان مثل پرتحرکی و بدون فکر عمل کردن(تکانشگری) میتواند در قالب رفتارهای مختلفی در بچهها آشکار شود . برای کسب اطلاعات بیشتر به کاردرمانی برای کودکان بیش فعال مراجعه کنید.
فهرست مطالب
Toggleعلائم بیش فعالی در کودکان ۳ ساله، کودکان نوپا هم علائم بیش فعالی را نشان میدهند؟
بسیاری از متخصصان معتقدند که نشانههای بیش فعالی از بدو تولد در کودکان ظاهر میشوند و با بالا رفتن سن، شدت پیدا میکنند. تشخیص علائم بیش فعالی در کودکان تا قبل از سنین مدرسه رفتن کودکان سخت است چرا که علائمی مثل ثابت نماندن روی نیمکت مدرسه، ناتوانی در مدیریت رفتار و نقص توجه معمولا در محیط مدرسه قابل تشخیص است. دستورالعمل مشخصی برای تشخیص علائم بیش فعالی در کودکان نوپا (۱-۳ سال) وجود ندارد، اما تعدادی از رفتارها به عنوان زنگ خطرهای رفتاری برای این اختلال قید میشود.
کودکان ۳ ساله دارای اختلال بیش فعالی مشکل نقص توجه را در قالب رفتارهایی شبیه فراموشکاری نشان میدهند. مثلا ممکن است آنها در حال دنبال کردن یک توپ باشند، اما وسط مسیر، منحرف شوند. همچنین نشانه دیگر بیش فعالی در این کودکان این است که اگر از آنها بخواهید آرام و بدون سر و صدا بازی کنند احتمالا نمیتوانند این کار را انجام دهند. این کودکان معمولا در بازی با هم سالانشان نیز صبر و قرار نداشته و به مشکل برمیخورند برای مثال ممکن است نتوانند منتظر نوبتشان بمانند و وسط بازی بقیه بچهها بپرند یا یک بازی فکری و آرام را به فعالیتی پر جنب و جوش تبدیل کنند. هر کدام از این رفتارها در صورتی جزو علائم بیش فعالی در کودکان محسوب میشوند که برای سنشان نامناسب به نظر برسند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به کاردرمانی ذهنی مراجعه کنید.
علائم بیش فعالی در کودکان ۴ تا ۶ سال،
چگونه میتوانم بفهمم که کودک پیشدبستانی من ADHD دارد؟
گاهی اوقات کودک پیشدبستانی شما ممکن است علائمی شبیه بیش فعالی را نشان دهد. این رفتارها میتوانند رایج و مناسب سن بوده یا نشاندهنده نیاز به ارزیابی اختلال کمبود توجه-بیش فعالی (ADHD) باشند. صحبت با مربیان یا مراقبان کودک، میتواند شما را از این موضوع آگاه کند که چه رفتارهایی در کودکان خردسال رایج است و به یک اختلال مرتبط نیست و چه رفتاری نیاز به نگرانی جدیتری دارد. برای نمونه ممکن است مربی فرزندتان متوجه شود کودک شما، هر فعالیت را فقط به مدت چند دقیقه انجام داده و خیلی سریع علاقه خود را به فعالیتها از دست میدهد و این موضوع را به عنوان تفاوتی بارز در میان همسالانش با شما مطرح کند. چنین رفتاری میتواند زنگ خطری برای مشکل نقص توجه و علائم بیش فعالی در کودکان پیشدبستانی باشد. این بچهها در یادگیری مفاهیمی که در پیشدبستانی تدریس میشود، مشکل بیشتری دارند و بسیاری از آنها در سنین بسیار پایین به دلیل تشخیصهای نادرست، به مراکز آموزش ویژه فرستاده میشوند.همچنین بعضی از کودکان بیش فعال دارای اختلال یادگیری هستند هستند که برای اطلاعات بیشتر می توانید به درمان اختلال یادگیری مراجعه کنید.
همچنین یکی از علائم بیش فعالی در کودکان پیش دبستانی، ناتوانی در مدیریت رفتار (تکانشگری) است. گاهی والدین کودکان پیش دبستانی از این موضوع شکایت میکنند که فرزندشان به صورت مداوم به دلیل حرکت بیش از حد به خودش یا دیگران آسیب میرساند. بسیاری از کودکان بیش فعال رفتار پرخاشگرانه دارند که منجر به ایجاد یک موقعیت خطرناک میشود. شاید در نگاهی ساده با راهکارهای مختلف غیردرمانی و توصیه اطرافیان این رفتارها حذف شود اما ممکن است این نشانه در قالب رفتاری دیگر ظاهر شود. جالب است بدانید علت بسیاری از این رفتارها، بیش فعالی درمان نشده است.
علائم بیش فعالی در کودکان ۶ تا ۱۰ ساله،
چگونه ADHD میتواند بر بچههای مدرسه تاثیر بگذارد؟
معمولا علائم بیش فعالی در سن مدرسه بارزتر و تشخیص آن آسانتر است. در این سن سه علامت اصلی و مهم بیش فعالی در کودکان یعنی نقص توجه، پرتحرکی و ناتوانی در مدیریت رفتار(تکانشگری) به صورت مشخص و بارز خودش را نشان میدهد.
بیش فعالی میتواند بر توانایی دانشآموزان برای تمرکز، توجه، گوش دادن یا انجام تکالیف مدرسه تاثیر بگذارد. برای مثال کودکی که دارای نقص توجه است ممکن است نتواند صحبت معلم را تا انتها گوش کند و از دستورات او پیروی کند. ADHD همچنین میتواند دانش آموز را بیقرار، پرحرف یا تنبل و بازیگوش جلوه دهد. در بعضی مواقع ممکن است بیش فعالی همراه با اوتیسم باشد که برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه می توانید به گفتار درمانی برای کودکان اوتیسم مراجعه کنید.
سخن پایانی
کودکان مبتلا به بیش فعالی ممکن است دارای ناتوانیهای یادگیری نیز باشند که باعث میشود در مدرسه دچار مشکل بیشتری شوند. بچههای دارای علائم بیش فعالی معمولا در صبر کردن مشکل دارند و به همین دلیل گاهی دست به کارهای خطرناک میزنند. گاهی اوقات معلمان اولین کسانی هستند که متوجه علائم احتمالی ADHD در کودکان میشوند. آموزش صبر به کودکان میتواند یک راهکار کلیدی برای کاهش علائم بیش فعال کودکان در محیط مدرسه و خانه باشد.
سلام مطلب بسیار مفیدی بود